Genvägar till stämningsfulla högtider

Vi svenskar har firat olika högtider sedan urminnes tider. Högtider skapar en naturlig möjlighet att samla familjen och mysa tillsammans med nära och kära. De flesta högtiderna vi firar idag har antingen ett hedniskt ursprung eller stammar från kristendomen. De två största högtiderna för oss svenskar, jul och midsommar, har sina rent faktiskt anor såväl i kristendomen som i vårt hedniska ursprung. Även om vi som befolkning bliver allt mera sekulariserade fyller traditionsrika högtider en stor funktion.

Högtid är familjetid

Eftersom störstadelen av befolkningen har ledigt samtidigt skapas möjligheter familjefester och liknande som annars skulle vara svåra att organisera om vi själva skulle disponera över alla fridagar. Även importerade traditioner omkring högtider, såsom t.ex. Halloween firas allt mera här hemma. Meningarna om firandet av högtider går dock isär och många är ofta kritiska, framförallt omkring de kommersiella aspekterna av högtidsfirande. Det är därför inte alltid så enkelt att sprida den positiva högtidsstämningen. Men det finns som alltid genvägar.

Att gå all in på julen behöver inte kosta skjortan

Alla oss som älskar julen, inklusive julpynt och allt vad det innebär, skall ibland försvara oss mot negativa åsikter om förbruk och slöseri av pengar. Men man behöver inte förbruka en förmögenhet bara för att man går all in för julstämning. Ett av de viktigaste inslagen i julstämning är ljus som lyser upp den annars mörka årstiden. Med nyare lågenergilampor och liknande kan detta ljus fås till relativt billiga pengar. Övrigt julpynt kan man ofta skapa själv, liksom man till halloween kan sy eller bygga sina egna utklädningskläder. Ett effektivt sätt att sprida julstämning vart man än går i julmånaden är att skaffa en eller flera speciella jultröjor. De karaktäristiska jultröjorna är stickade tröjor med roliga och eller stämningsfulla julmotiv. Även om många menar att dessa är en smula fula som klädesplagg betraktat så skall man inte underskatta den julstämning de faktiskt sprider. Passande jultröja för familjen kan du bl.a. finna via länken.