Genvägar när man handlar på nätet

Internet-handeln är i själva sin essens en genväg. Genom att beställa sina varor via webshoppar kan man sitta hemma i lugn och ro och välja mellan olika varor och priser. Man behöver inte springa runt gata upp och gata ner i jakt på de produkter man söker. Det är därför inte så konstigt att internet-handeln ökar med ca 15% om året. De flesta människorna är i grund och botten precis som oss – de och vi älskar genvägar.

Metagenvägar

När man skall handla på nätet upplever man ofta att det kan vara svårt att sortera i den enorma informationsmängd man möts av. Olika aktörer krigar mot varandra med olika reklamkampanjer och det känns nästan som att det finns flera återförsäljare än det finns produkter ibland. Även om det alltså oftast är en genväg att handla via internet, är det inte alltid helt utan ansträngning. Men för online-konsumenter finns det också genvägar som gör det lättare att shoppa via internet. En slags Metagenvägar skulle man kunna säga.

Prisjämförelser, bokningar och produktinformationer

Olika tjänster som insamlar informationer och jämför olika priser och produkter bliver allt vanligare. Vi älskar ju som sagt genvägar som människor och det är därför god business i det. En av de första som blev stor och populär er Pricerunner.se som på ett enkelt och smart sätt jämför olika butikers priser. Många har följt efter i fotspåren och numera finns det smarta tjänster inom allt flera segment. En av dessa som jämför fraktpriser har vi även skrivit om i en annan artikel.

Jämför, skaffa information och boka på samma ställe

De mest framgångsrika genvägarna på nätet har oftast detta gemensamt. Det att man ger användaren möjligheten att hitta information, jämföra billigast priser och därefter boka eller beställa på ett och samma ställe. Dels behöver man ju från början inte förflytta sig runt i fysiska butiker när man handlar online. Dels behöver man på detta sätt inte ens flytta runt bland olika siter och aktörers hemsidor. Något tyder med andra ord på, att desto bättre en jämförelsessite fungerar som genväg betraktat, desto mera succé får de som regel. Som vi alltid har sagt, att gena är att leva.