Genväg till perfekt kött

Många av oss älskar en god köttbit till helgen, och många av oss älskar att grilla. Men det är inte alltid resultatet bliver perfekt, eller så som vi hade tänkt oss. Köttet kan bli allt för bränt på utsidan, men perfekt på insidan. Eller också får man inte en läcker grillyta, utan att köttet samtidigt bliver allt för genomstekt. Inte heller om man använder en stekpanna är det säkert att resultatet bliver som man önskar. Inte alla stekpannor fördelar värmen jämnt, och det är viktigt att man steker i helt rätt temperatur. Men det finns genvägar till perfekt tillagat kött, och den kanske bästa genvägen är Sous Vide.

Fransk tradition med många fördelar

Matlagningstekniken som kallas Sous Vide har sitt ursprung i Frankrike, och sous vide betyder i vakuum på franska. Tekniken går ut på att man vakuumförpackar maten, och tillagar den sen i ett vattenbad, under kontrollerad temperatur och i ganska lång tid. Ett slags perfektionistisk långkok skulle man kunna säga. Förutom kött kan man även tillaga annan mat såsom grönsaker, ägg och till och med sås, med tekniken. Men det är framförallt kött som vinner en stor fördel av att tillagas med tekniken. Bland fördelarna med Sous vide när det gäller kött, kan det bland annat nämnas att det inte bliver någon reduktion av köttet, och smakrika safter kokas därför inte bort. Därutöver bliver köttet väldigt mört, och tillagningsmetoden dödar dessutom bakterier väldigt effektivt. Den enda egentliga nackdelen med metoden, är att man inte får en stekyta så som många av oss önskar. Men det kan man enkelt ordna genom att avbryta tillagningen en liten smula för tidigt, och sedan bryna ytan på en grill eller panna därefter.

Jämn temperatur och inte längre någon hemlighet

På grund av den jämna tillagningstemperaturen, får man en väldigt liten felmarginal, och köttet får rätt temperatur både på in och utsidan. Det ger helt enkelt ett saftigt och välsmakande kött, och tekniken har i lång tid använts i många fina restauranger. Det är en av hemligheterna bakom det perfekta kött som många av oss betalar flera hundra kronor för att få avnjuta på fina restauranger. Tekniken finns nu tillgänglig för alla, och varför inte utnyttja denna genväg till perfekt tillagat kött?