Enkla genvägar till att få lyckliga anställda och en effektiv arbetsplats

Att driva ett framgångsrikt företag är betydligt enklare om alla i ditt team drar i samma riktning. Vill man ta det ett steg längre så är det omöjligt att få ut det bästa av sina anställda om de inte trivs i sitt arbete. Därför är det otroligt viktigt som företag att alltid arbeta med sina anställdas välbefinnande som högsta prioritet. En besparing som går ut över dina anställda kommer i längden kosta mer än vad det smakar.

Här är några korta tips på små genvägar du kan ta för att förbättra miljön för dina anställda och skapa en effektivare arbetsmiljö utan att behöva spendera stora pengar.

1.    Lär känna dem på nya sätt

Hur mycket vet du verkligen om dina anställda? Givetvis vet du deras kvalifikationer, ålder och utbildning. Men varför inte ta dig tid att lära dig deras hobbys och personliga egenhet. Utforma en rolig quiz som komplement till den årliga arbetslivsmiljöundersökningen där du fokuserar på allt de där som kanske inte verkar höra till arbetet men som ändå stark definierar dina anställda som personer. Sannolikheten är stor att du hittar dolda talanger hos dina anställda som du inte tidigare kände till.

2.    Rusta upp arbetsmiljön

Ett dammigt och omodernt kontor inspirerar inga stordåd hos din personal. Skapa en hemtrevligare miljö med personliga dekorationer. Ett badrum som känns som hemma med mysig belysning och trevliga badrumsskåp fulla med mjuka handdukar och väldoftande tvålar är en liten investering som kan ge oanade resultat.

I arbetsmiljöer som inom fabrik och lager bör du ta dina anställdas åsikter i beaktning närhelst något större inköp ska göras. Låt inte bara plånboken och kalkylerna avgöra när du ska skaffa nytt lagerhanteringssystem utan lyssna även på de som faktiskt ska jobba i den nya miljön. De har säkert åsikter som du inte själv tänkt på.

3.    Utmana dina anställda på nya sätt

Människor är inte maskiner och dina anställda kan inte förväntas leverera exakt samma jobba dag ut dag in utan att tappa i effektivitet. Att hitta nya sätt att utmana dina anställda på kan vara en utmaning i sig. Att rotera arbetsuppgifter, ge anställda möjligheter att jobba på tillfälliga projekt och uppmuntra dem att pröva nya lösningar på gamla problem hjälper till att förhindra arbetet från att kännas som ett trist rutinarbete. Våga lita på dina anställdas förmåga och innan du vet av det kommer den där nya lösningen, som en blixt från klar himmel, som förändrar hela ditt arbetssätt från grunden och leder till stora besparingar samtidigt som dina anställda, som hjälpt till att föra företaget framåt, mår bättre än någonsin.