Genvägar för att hinna med matlagningen i vardagen

För barnfamiljer där båda föräldrarna har fulltidsjobb kan vardagarna vara ganska stressiga. Framförallt när själva livspusslet skall läggas, och barnen skall hämtas och lämnas i dagis eller skola. Barnen har behov av fasta rutiner, och fasta sovtider – och tillräckligt med sömn – är kanske den viktigaste rutinen av alla. För att sovtiden skall passas, behöver även kvällsmaten vara klar en bestämd tid. Om morgonen skall alla komma i tid till respektive arbetsplats eller institution. Även om man gillar att laga mat, så har man därför ofta ett behov av att kunna laga mat snabbt.

Genvägar utan färdigrätter

Många använder färdigrätter som genväg i den stressiga vardagen, men om man äter dem för ofta är det inte särskilt sunt. Färdigrätter innehåller som regel en massa konserveringsmedel och eller onödigt tillsatt socker. Men man kan ändå använda en mikrovågsugn som hjälpmedel, eftersom den värmer mat snabbare än spisen. Det är inte alla matvaror där man får ett fullgott resultat genom att tillaga i mikrougnen, men i vissa fall fungerar det fint. Exempelvis kan man med fördel tillaga havregrynsgröt i mikron, det tager bara 2–3 minuter med en modern mikrovågsugn. Majskolvar är ett annat exempel på där mikron gör ett snabbt och fullgott jobb, och det finns såklart flera rätter, där man alltså kan ta den genvägen att man tillagar direkt i mikron. Dessutom är mikron ju ovärderlig när det kommer till att tina upp, och till att värma rester.

Förbered råvarorna kvällen före

Den tid på dygnet som småbarnsföräldrar oftast har mest tid, är om kvällen när familjens små guldklimpar sover. Här kan man förbereda råvarorna till dagen efter, så att matlagningen på så sätt går snabbare. Frukostmackor kan förberedas, och man kan hacka och snitta grönsakerna som skall användas till kvällsmaten. En fördel om man skall använda metoden med att alltid förbereda och vara på framkant med matlagningen, är att göra det till en vana med en veckoplan för maten. En mat-plan gör också att man kan nöjas med att handla in 1–2 gånger om veckan. En annan genväg de flesta använder, är att laga extra portioner, och på så sätt kan man äta rester en till två dagar i veckan. Eller också så har man färdiga matlådor till jobbet när man lagat storkok.